Keltische Jaarfeesten

Één van de vele dingen die Asterix een bijzondere studievereniging maken, zijn de Keltische jaarfeesten die we met elkaar vieren. Kans is groot dat je nog nooit van ze gehoord hebt, dus bij deze stel ik ze even voor: we vieren Imbolc, Bealtaine, Lughnasadh en Samhain.

Imbolc

Traditioneel gevierd op 1 februari, luidt Imbolc het begin van de lente in. Het viert de wedergeboorte van al het leven dat de lente met zich meebrengt. Het is gekoppeld aan de godin Brigit.

Bealtaine

Het feest van vuur en het begin van de zomer. Bealtaine wordt gevierd op 1 mei en bestaat uit rituelen waarbij vuur de basis vormt. Denk hierbij aan rituelen om de oogst, het vee en dergelijke te beschermen tegen aardse en bovenaardse rampen. Dit feest is niet zonder risico’s, want de sí (bewoners van de Keltische andere wereld) zijn bijzonder actief op de eerste meidag…

Lughnasadh

Waarschijnlijk merk je al dat er een thema in de Keltische jaarfeesten zit. De natuur was voor onze voorouderen uit vroegere eeuwen natuurlijk van groots belang. Seizoenen konden oogsten laten opbloeien, maar hadden ook de kracht om deze te vernietigen. Door middel van de rituelen die tijdens jaarfeesten gehouden werden, trachtte men invloed uit te oefenen op de grillige hand van Moeder Aarde. Zo ook tijdens Lughnasadh. Dit was het festival van de oogst en de god Lugh en wordt gehouden op 1 augustus. Hierbij werd gezamenlijk het eerste graan geoogst en een heilige stier geofferd (hier wagen wij ons uiteraard niet aan).

Samhain

Op de nacht van 31 oktober op 1 november loopt het oogstseizoen ten einde. De winter is in aantocht en donkere dagen staan de mensen te wachten. Dezelfde bewoners van de Keltische onderwereld die tijdens Bealtaine al even om de hoek kwamen kijken, komen tijdens dit feest pas echt dichtbij. De poorten tussen hun wereld en die van ons staan wagenwijd open, dus wees bedacht als je een mysterieuze nevel of waterbron tegenkomt op deze avond. De oude Kelten sneden gezichten uit kalebassen en bieten en plaatsen die met een kaars erin voor hun ramen, om de kwade geesten buiten te houden (komt dit je bekend voor?). Als je wilt weten hoe je leven er over tien jaar uitziet of met wie je zult trouwen, dan is Samhain de beste gelegenheid.

Het spreekt voor zich dat we de seizoensfeesten niet exact uitvoeren zoals ze dat vroeger deden. Wel proberen we zoveel mogelijk gebruiken in ere te houden. Zo doen we tijdens Samhain aan pompoen snijden en laten we ons meer vertellen over onze toekomt en stoken we tijdens Bealtaine een vreugdevuur.
Bovenal zijn dit voor ons hele ontspannen en sfeervolle bijeenkomsten waar altijd veel gezelligheid te vinden is.  Een moment om elkaar even buiten de collegezalen te zien en toch te genieten van de rijke cultuur en tradities die de Kelten voor ons hebben achtergelaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s