Waarom Keltisch?

 

Redenen om Keltisch te gaan studeren

> Je wil iets met: taal, middeleeuwen, manuscripten, helden, heiligen, veranderende taal door de tijd heen,
> Je wil iets unieks doen
> Je wil een taal leren die niemand anders kent
> Je hebt zin om gekke talen, verhalen en culturen te leren kennen die anders zijn dan alles wat je eerder hebt gezien
> Je wil iets geks bestuderen in een omgeving waar iedereen net zo gedreven is als jij
> Je wil persoonlijk contact met je docenten
> Je wil studeren in een kleine hechte groep studenten
> Je wil gezellig thee drinken en verhalen vertellen bij een haardvuur met die kleine hechte groep studenten die de studievereniging Asterix vormt
> Je wil spannende of muzikale of culturele activiteiten doen met die kleine hechte groep studenten die de studievereniging Asterix vormt
> Je wil op studiereis naar Ierland, Schotland of Wales met die kleine hechte groep studenten die de studievereniging Asterix vormt

Wat kun je met Keltisch? Niets! En: alles!
Je hebt je gevormd op academisch niveau, zoals ook in andere talenstudies waar de toekomst soms vaag is: je hebt werkstukken geschreven, onderzoek gedaan, problemen leren oplossen, informatie leren opgraven én kritisch beoordelen, leren presenteren en met kritiek omgaan. Dus dat is mooi meegenomen, toch? Maar: je hebt dat alles gedaan terwijl je je bezighield met een vakgebied dat je super interessant vindt, in een omgeving die stimuleert om veel te leren en ook nog eens gezellig is. Bovendien heb je de moed gehad om te kiezen voor een bijzondere studie, juist omdat je het leuk vond. Dat geeft eigenheid aan, en passie, en motivatie. Misschien doe je later niet meer zoveel met de talen en verhalen zelf, maar je hebt in ieder geval veel algemene kennis opgedaan over hoe talen werken (zodat je elke andere taal met gemak kunt oppikken), hoe verhalen werken (zodat je alles wat je leest beter kunt doorzien), wat de cultuur van de middeleeuwen nou écht inhield en hoe je meer te weten komt over de middeleeuwen. Die kun je inzetten waar je ook maar wil.

Lisa van der Zanden
Als klein meisje was ik, zoals zo vele, al snel geïntrigeerd door de mystieke Kelten. Het leven in de mistige heuvels van de Britse eilanden, de betoverende verhalen over heksen, reuzen en draken, ik viel er als een blok voor.

Na het afbreken van een creatieve studie besloot ik na veel wikken en wegen Taal en Cultuurstudies te doen aan de universiteit van Utrecht. Deze brede studie bood mij de vrijheid waaraan ik behoefte had. In het eerste blok van het eerste collegejaar mocht ik twee vakken volgen bij een andere talenstudie. Naast Engels, Frans en Nederlands zag ik ook onbekende talen erbij staan zoals Arabisch, Portugees en, jawel, Keltisch. Dat laatste wekte de nodige interesse en ik besloot deel te nemen aan Middelwelsh 1 en Introduction to Celtic History, het was immers maar voor één blok.

Mijn eerste les Welsh zal ik niet snel vergeten. De docente begon te praten over muterende begin letters en de vreemde uitspraken van het Welsh waarbij de ‘ll’ er met kop en schouders bovenuit steekt. Waar was ik aan begonnen?

Het duurde niet lang voordat mutaties de normaalste zaak van de wereld werden en ik werd gegrepen door de complexiteit en de rijkheid van de Keltische talen.

Het contrast met de grote universitaire studies is ontzettend groot. In groepjes van 10 tot 20 studenten krijg je informeel les van de gedreven docenten. Dit stelt je in staat om binnen 7 weken de naamvallen en werkwoorden van het Oud-iers te begrijpen.

Bij de aanvang van het tweede blok in mijn eerste jaar had ik de knoop doorgehakt en besloot ik een voltijd Keltische Talen en Cultuur student te worden. Een van de beste keuzes die ik heb gemaakt.

Johanna Rovers
Het pad dat mij leidde naar Keltisch was niet lang, en geenszins moeilijk. Vroeger heb ik altijd geschiedenis willen studeren, maar lang niet alles daarvan vond ik even leuk (zo kan China me echt niet boeien) en juist de gebieden waar ik wel heel veel interesse in had werden nauwelijks behandeld. Omdat ik altijd heel geïnteresseerd ben geweest in de Britse eilanden, en omdat ik iemand kende die op dat moment Keltisch studeerde, was mijn keuze snel gemaakt. En elke dag dat ik meer leer wordt mijn keuze alleen nog maar bevestigd, want Keltisch is gewoon supercool!

Tommy Smeets
Na een behoorlijke tijd ontevreden te zijn geweest bij een opleiding Psychologie heb ik de knoop doorgehakt om iets te zoeken dat ik met plezier zou willen leren. Snel viel mijn oog op een aantal talenstudies aan de universiteit van Leiden en die van Utrecht. Talen lagen me immers op de Middelbare school al wel, en bij gebrek aan een passie voor andere vakgebieden besloot ik te kijken welke talenstudie het meest tot de verbeelding sprak. Keltische talen en culturen leek me de vreemdste keuze op de lijst en trok dan ook het meest de aandacht. De site deed beloftes over toffe verhalen, uitdagende talen en kwalitatief goed onderwijs.  Ik dacht niet zozeer na over wat ik aan de studie an sich zou hebben, maar bedacht wel dat dit wel eens een heel leuke studie zou kunnen zijn en schreef me in.  Het was een impulsieve gok die achteraf gezien zich wel geloond heeft.  De talen prikkelen (vooral het Oud-Iers is lastig), de verhalen zijn maf en fascinerend, en de docenten zijn gepassioneerd. Toegegeven, ik ben verre van een geweldige student, maar de opleiding port me in ieder geval om er een te worden.

Iris Kersten
Al sinds de basisschool hebben oude culturen mij gefascineerd. En ook op de middelbare was geschiedenis mijn lievelingsvak, tot we op de bovenbouw met de moderne tijd begonnen. Geschiedenis als studiekeuze viel toen voor mij af. Talen (Engels, Frans, Duits) waren voor mij op de middelbare alleen een makkelijke manier om hoge punten te halen. Bij mijn overgang van de Havo naar het atheneum moest ik er een vak bij kiezen en in een poging iets meer uitdaging in dit gebied te brengen heb ik er Spaans bij gekozen. Hoewel het hele leuke lessen waren, viel de uitdaging nogal tegen. Per toeval hoorde ik toen over het bestaan van de studie Keltische talen en cultuur. Mijn mentor hoorde dat ik deze studie overwoog en vertelde me dat haar nichtje dit ook studeerde en bracht in contact met haar. Na de open dag was ik om en de meeloopdag was alleen nog maar bevestiging van wat ik al wist: ik zou Keltische talen en cultuur studeren! Rare zinsconstructies, mutaties die letters veranderen en naamvallen die ik niet zomaar uit mijn duim kan zuigen en dat alles ondergedompeld in een eeuwenoude cultuur die het overgrote deel van Europa in zijn greep hield toen Rome nog in haar kinderschoenen stond en tot op de dag van vandaag nog nakomelingen heeft… Toen mijn mentor hoorde dat ik definitief voor Keltische talen en cultuur had gekozen kreeg ik een geschrokken reactie: “Ja, maar Iris, daar doen ze aan zwaardvechten.” Het enige wat ik dacht: Leuk, toch!

Samara van der Woude
Na aan den lijve ondervonden te hebben hoe het er op een “gemiddelde” universitaire
studie aan toe gaat, kan ik naar waarheid zeggen dat Keltische Talen en Cultuur een bijzondere studie is. Ik ben er vrij toevallig ingetuimeld, want ik had in mijn research naar mogelijke studies volledig over Keltisch heen gekeken. Gelukkig kon ik bij de studie die ik wel had gevonden, twee Keltische vakken volgen in mijn eerste blok. Dit waren Introduction to Celtic en Middelwelsh, wat me de eerste paar lessen de stuipen op het lijf heeft gejaagd, maar wat ik inmiddels de mooiste taal vind, die ik ooit heb
mogen leren. Ik had al snel door dat  once you go Celtic, you never go back en nog voor het volgende blok was ik een officiële studente Keltisch.

Keltisch is een studie die zeker niet onderschat mag worden. Er wordt van je
gevraagd om motivatie en inzet te tonen, misschien wel net iets meer dan bij de
doorsnee studie. Je zit namelijk met een overzichtelijkere groep studenten en
krijgt hierdoor meer aandacht van docenten en medestudenten. Dit is meteen één
van de leukste aspecten van Keltisch: je bent echt een persoon, niet “die ene
student op de achtste rij, derde stoel van links”.

Ik ben er nog niet helemaal uit of dit hetgeen is dat mij helpt om gemotiveerd
te blijven –  wat nooit mijn sterkste punt is geweest, of dat het komt door de uiteenlopende en fascinerende lesstof die onze enthousiaste docenten ons voorschotelen. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van die twee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s